Bastubad som gör gott för både kropp och själ
Publicerad: 10 augusti 2021
Vedeldad bastu med sprakande eld, vatten på heta stenar och en utdragen väsning innan en våg av het luft kommer rullande, först knappt märkbar men efter en stund intensivare och sedan nästan, men bara nästan, outhärdlig för att till slut sakta dra sig tillbaka och lämna kvar en känsla av fantastiskt välbefinnande.
För bastuentusiaster är bastubadande en slags ritual som de återvänder till gång på gång men bastubad handlar inte bara om ren njutning, de kan även bjuda på andra positiva effekter. Ta exempelvis traditionen att slå sig själv med en björkruska. Det ser onekligen ut som självplågeri men är precis det motsatta. När man slår ruskan på huden ökar nämligen blodcirkulationen vilket lindrar smärta i muskler och leder. Forskare har dessutom kunnat visa att bastubadande har en positiv effekt på hjärta och blodkärl och att regelbundet bastande minskar risken för högt blodtryck, hjärt- och demenssjukdomar samt hjälper hjärtat att hålla igång och pumpa som det ska.
En annan positiv hälsoaspekt är den avkopplande känsla som bastubad för med sig och studier har visat att bastande har en positiv inverkan på stress. En trend som vuxit under de senaste åren är användningen av eteriska oljor som droppas i bastustävan och sprider en behaglig doft när vattnet kastas på de heta stenarna. Det finns en mängd olika oljor att välja bland och olika dofter sägs ha olika egenskaper såsom att ge ny energi, lindra förkylningssymptom eller verka avstressande.
Tvål och schampo från Sjö&Hav har en mycket omtyckt mild doft som många kopplar till en tillvaro utan stress. Sommar, semester och sköna dagar nära naturen.
Själva ordet bastu är en förkortning av ordet badstuga och från början handlade bastubad om just tvagning. Det gör det fortfarande för många. I sommarstugor runt om i landet är bastun den plats där man tvättar sig eller värmer upp sig inför och efter tvagning i sjö eller hav. Att bli ren i skenet av dansande lågor må kännas primitivt men gör mycket gott för både kropp och själ. Skulle någon uppleva att temperaturen är för hög, hänvisa till en lav närmare golvet eller rent av på golvet. I bastun finns det en lagom varm plats för alla.
Så binder du din egen björkruska
En björkruska gör inte bara gott för kroppen, den sprider även en behaglig doft i bastun. Helst ska man ta kvistar från vårtbjörken – som känns igen på sina triangulära blad med dubbelsågad bladkant – eftersom vårtbjörkens blad är hårdare än glasbjörkens och sitter fast bättre på kvisten. Tiden runt midsommar är bäst för att ta kvistar till björkruskor. Då har bladen hunnit bli tillräcklig stora och så hårda att de tål värmen i bastun. Härligast doft blir det när björkruskan är alldeles färsk men det går även bra att använda en torkad ruska om man först mjukar upp den i hett vatten. Ruskan gör du i den storlek som du föredrar men ett riktmärke kan vara cirka 20 kvistar i en längd av 50 centimeter. Ta bort löven nederst på ruskan så att du får ett handtag och lägg sedan kvistarna som en bukett med den ljusa sidan utåt, den mörka klibbar enklare fast mot huden. Bind ihop ruskan på två ställen på handtaget och vips så har du en egen björkruska färdig för bastubadet.
Produkter för bastubad
-
Svensk Sjökloss
135,00 SEK
-
Utomhus Tvål
93,00 SEK
-
Utomhus Schampo
93,00 SEK
-
Balsam Creme
65,00 SEK
-
Sommarkit Nr. 1
319,00 SEK
-
Sommarkit Nr. 2
309,00 SEK
-
Sommarkit Nr. 3
249,00 SEK
Publicerad: 10 augusti 2021
Skrivet av: Åsa Plahn