Vanliga frågor och svar

Här nedan finner du ett urval av de vanligaste frågorna som vi får om våra produkter. Du hittar både frågor och svar om Mygg+Fästing samt om vårt övriga sortiment. Hittar du inte svaret på just din fråga så kontaktar du oss genom att skicka ett mail till info@sjohav.se så ser vi till att svara dig så snart vi kan.

Var kan jag köpa Sjö&Havs produkter?

Det går självklart bra att handla direkt är i vår webbshop men önskar du få tag på produkten omedelbart så får du vända dig till någon av våra butiks-återförsäljare. Apoteket AB har vår myggspray till försäljning året om men under vintern – vår lågsäsong – går det inte alltid att få tag på produkterna i butik utan då behöver vi hänvisa dig till vår webbshop. Även vaccinationskliniker som Min Doktor och Vaccin Direkt kan ha i lager under vinterhalvåret.

Mygg+Fästing-produkterna hittar du hos de flesta av våra återförsäljare och det säkraste butikerna är Apoteket AB, Apoteksgruppen, Naturkompaniet, Plantagen, Paradiset Matmarknad, Min Doktor-klinikerna och Life-butikerna.

Övrigt sortiment hittar du oftast hos Apotek Hjärtat och välsorterade ICA-butiker i kustnära områden, hos våra fina skärgårdshandlare, SeaLife-butikerna samt på de vanligaste båttillbehörsbutikerna som SeaSea, Erlandsons och Hjertmans. Vi har många små återförsäljare  spridda över hela landet så skulle du behöva ännu bättre vägledning, kontakta oss direkt på info@sjohav.se och berätta vilken produkt du söker och vilken stad du befinner dig i, så guidar vi dig till din närmaste återförsäljare.

Kan jag använda Mygg + Fästing på min hund, katt eller häst?

Vi kan tyvärr inte ge rekommendationer för användning på djur då vi endast har en registrering för användning på människa. Mygg- och fästingmedel går under registrerade och klassade bekämpningsmedel. Vänd dig i första hand till veterinär för korrekt konsultation. Vi säger dock att funkar det på människa så funkar det antagligen även på djur men att det är ägarens eget ansvar om man vill prova på sitt djur. Ett alternativ är att spraya på en snusnäsduk el. dyl och knyta runt djurets hals. Medlet har en menthol-effekt som känns obehaglig vid mun och ögon så akta dessa områden. Att slicka i sig små mängder är inte farligt men smakar illa och kan säkert upplevas som obehagligt.

Kan jag använda Mygg + fästing om jag är gravid?

Av etiska skäl görs inga tester på gravida så därför finns inga specifika rekommendationer i dessa sammanhang. Studier visar på att vårt medel har låg toxicitet och att mycket lite av produkten tas upp genom huden, cirka 3% (jämför med DEET, ca 20%). Om man vill undvika direkt hudkontakt så kan medlet sprayas eller rollas över kläder och utrustning utan att det ger bestående fläckar. Dessa produktegenskaper kan anses som fördelar när du som gravid ska välja mygg- och fästingmedel. Det är inte farligt att få i sig små mängder men medlet har en mycket oangenäm och menthol-aktig smak.

Kan jag använda Mygg + fästing på mitt barn?

I Sverige rekommenderas Mygg + Fästing att användas på barn från tre år. Rekommendationerna varierar just nu inom EU-länderna så samma formulering och innehåll har i Nederländerna och Tyskland en åldersrekommendation från tre månaders ålder. Studier visar på att vårt medel har låg toxicitet och att mycket lite av produkten tas upp genom huden, cirka 3% (jämför med DEET, ca 20%). Om man vill undvika direkt hudkontakt så kan medlet sprayas eller rollas över kläderna utan att det ger bestående fläckar. Dessa produktegenskaper kan anses som fördelar när du som förälder ska välja mygg- och fästingmedel till ditt barn. Var noga med att undvika att ha medel på ditt barns händer då det är lätt att de kan råka få det i munnen och på läpparna. Det är inte farligt att få i sig små mängder men medlet har en mycket oangenäm och menthol-aktig smak.

Jag ska åka på semester till tropikerna. Funkar Mygg + fästing även där?

Ja, det gör det. Sedan mitten av 90-talet har ett flertal omfattande fältstudier med goda resultat utförts på tropiska myggor som kan bära på zika, dengue, malaria, gula febern och chikungunya feber. Dessa studier ligger till grund för vår registrering hos Kemikalieinspektionen.

Jag är rädd för sprutor och vill helst inte vaccinera mig mot TBE. Räcker det att använda Mygg och fästing?

Nej, det gör det inte. Vi rekommenderar alla att vaccinera sig mot TBE. Fästingmedel är inte ett alternativ men ett bra komplement och skydd mot den bakteriella sjukdomen borrelia som det inte går att vaccinera sig mot.

Om Mygg och fästing är så ”naturligt” som det påstås, hur kommer det sig att det är ett bekämpningsmedel?

Alla produkter som i Sverige säljs som mygg- och fästingmedel måste vara registrerade hos Kemikalieinspektionen och med stöd av korrekt utförda studier kunna uppvisa tillräcklig effekt. Vårt medel innehåller en aktiv* med ursprung i ekologisk citroneukalyptusolja och det är den enda godkända växtbaserade aktiven inom EU och i USA. Vår aktiv är därför närmare besläktad med eteriska oljor som t.ex. citronella, lavendel och tea tree än syntetiska ämnen som DEET och Icaridin. 

*aktiv är en benämning av det innehåll som ger produkten sin funktion.

Varför använder ni er av innehåll som inte anses bra för människa och miljö enligt bloggar och texter på nätet?

Det är lätt att blanda ihop SLS (Sodium Lauryl Sulfate) med SLES (Sodium Laureth Sulfate). Vi använder inte det omdiskuterade SLS i våra tensid-produkter. Vi har använt en annan tensid, Sodium Laureth Sulfate som förkortas SLES. Den är mildare än SLS och anses vara ett bättre alternativ för människa och miljö. Tensiden är trots allt omdiskuterad vilket är bra för då går forskningen framåt.

Om man tar bort en ingrediens så behöver man tillsätta en annan. Enligt forskningen finns i dagsläget inget lika beprövat, testat och sammantaget bättre alternativ till SLES. Vi väljer därför att använda oss av SLES tills att ett ännu bättre alternativ har fastställts. Samma gäller vårt ställningstagande kring ingrediensen Phenoxyethanol. En oberoende EU-kommitté för konsumentsäkerhet har tagit fram ett gränsvärde på 1,0% vilket inte överskrids i våra produkter. I frågor som dessa har vi som policy att förhålla oss till EU-direktiv och rekommendationer från miljömärkningar som Bra Miljöval och Svanen.

Är era produkter veganska eller testade på djur?

Alla våra produkter är veganska, d v s ingen av våra produkter har något animaliskt innehåll och är inte heller testade på djur.

Sjö&Havs webbplats använder cookies.  Klicka här för mer info.

|