Vanliga frågor och svar

Här nedan finner du ett urval av de vanligaste frågorna som vi får om våra produkter. Du hittar både frågor och svar om Mygg+Fästing samt om vårt övriga sortiment. Hittar du inte svaret på just din fråga så kontaktar du oss genom att skicka ett mail till info@sjohav.se så ser vi till att svara dig så snart vi kan.

Var kan jag köpa Sjö&Havs produkter?

Det går självklart bra att handla direkt i vår webbshop men önskar du få tag på produkten omedelbart får du vända dig till någon av våra butiks-återförsäljare. Apoteket AB har vårt sortiment till försäljning året om men under vintern – vår lågsäsong – går det inte alltid att få tag på produkterna i butik utan då behöver vi hänvisa dig till vår webbshop. 

Våra produkter hittar du hos våra återförsäljare och det säkraste butikerna är Apoteket AB, Kronans Apotek, Naturkompaniet och Life-butikerna.

Du finner även våra produkter online hos b la Apotek Hjärtat, Outnorth, Addnature, Outdoorexperten och Rekoshoppen.

Delar av sortimentet finns även på välsorterade ICA-butiker i kustnära områden, hos våra fina Skärgårdshandlare,  flera Naturum-enheter samt på de vanligaste båttillbehörsbutikerna som SeaSea, Erlandsons och Hjertmans. Vi har många små återförsäljare spridda över hela landet så skulle du behöva ännu bättre vägledning, kontakta oss direkt på info@sjohav.se och berätta vilken produkt du söker och vilken stad du befinner dig i, så guidar vi dig till din närmaste återförsäljare.

Kan jag använda Mygg + Fästing på min hund, katt eller häst?

Vi kan tyvärr inte ge rekommendationer för användning på djur då vi endast har en registrering för användning på människa. Mygg- och fästingmedel går under registrerade och klassade bekämpningsmedel. Vänd dig i första hand till veterinär för korrekt konsultation. Vi säger dock att funkar det på människa så funkar det antagligen även på djur men att det är ägarens eget ansvar om man vill prova på sitt djur. Ett alternativ är att spraya på en snusnäsduk el. dyl och knyta runt djurets hals. Medlet har en menthol-effekt som känns obehaglig vid mun och ögon så akta dessa områden. Att slicka i sig små mängder är inte farligt men smakar illa och kan säkert upplevas som obehagligt.

Kan jag använda Mygg + fästing om jag är gravid?

Av etiska skäl görs inga tester på gravida så därför finns inga specifika rekommendationer i dessa sammanhang. Studier visar på att vårt medel har låg toxicitet och att mycket lite av produkten tas upp genom huden, cirka 3% (jämför med DEET, ca 20%). Om man vill undvika direkt hudkontakt så kan medlet sprayas eller rollas över kläder och utrustning utan att det ger bestående fläckar. Dessa produktegenskaper kan anses som fördelar när du som gravid ska välja mygg- och fästingmedel. Det är inte farligt att få i sig små mängder men medlet har en mycket oangenäm och menthol-aktig smak.

Kan jag använda Mygg + fästing på mitt barn?

I Sverige rekommenderas Mygg + Fästing att användas på barn från tre år. Rekommendationerna varierar just nu inom EU-länderna så samma formulering och innehåll har i Nederländerna och Tyskland en åldersrekommendation från tre månaders ålder. Studier visar på att vårt medel har låg toxicitet och att mycket lite av produkten tas upp genom huden, cirka 3% (jämför med DEET, ca 20%). Om man vill undvika direkt hudkontakt så kan medlet sprayas eller rollas över kläderna utan att det ger bestående fläckar. Dessa produktegenskaper kan anses som fördelar när du som förälder ska välja mygg- och fästingmedel till ditt barn. Var noga med att undvika att ha medel på ditt barns händer då det är lätt att de kan råka få det i munnen och på läpparna. Det är inte farligt att få i sig små mängder men medlet har en mycket oangenäm och menthol-aktig smak.

Varför står det "Högst applicering 2 ggr/dag" på Mygg+Fästing-flaskan?

Vår produkt är växtbaserad (fri från DEET) och har ett väldigt lågt hudupptag. Det är ingen fara att ha på fler än två gånger om dagen. Dock måste vi som produktägare ha en sådan skrivning i samråd med granskande myndighet (Kemikalieinspektionen) för att guida konsumenter och undvika överdosering.

Jag är rädd för sprutor och vill helst inte vaccinera mig mot TBE. Räcker det att använda Mygg och fästing?

Nej, det gör det inte. Vi rekommenderar alla att vaccinera sig mot TBE. Fästingmedel är inte ett alternativ men ett bra komplement och skydd mot den bakteriella sjukdomen borrelia som det inte går att vaccinera sig mot.

Om Mygg och fästing är så ”naturligt” som det påstås, hur kommer det sig att det är ett bekämpningsmedel?

Alla produkter som i Sverige säljs som mygg- och fästingmedel måste vara registrerade hos Kemikalieinspektionen och med stöd av korrekt utförda studier kunna uppvisa tillräcklig effekt. Vårt medel innehåller en aktiv* med ursprung i ekologisk citroneukalyptusolja och det är den enda godkända växtbaserade aktiven inom EU och i USA. Vår aktiv är därför närmare besläktad med eteriska oljor som t.ex. citronella, lavendel och tea tree än syntetiska ämnen som DEET och Icaridin. 

*aktiv är en benämning av det innehåll som ger produkten sin funktion.

Jag har en flaska myggmedel från er som nog är 4 år gammal. Är den fortfarande ”aktiv” och ok att använda?

Det är inga problem, myggsprayen är fortfarande fullt funktionell trots att ”bäst-före-datumet” har löpt ut. Varför vi formulerar oss kring hållbarhet på produkten är för att det är ett lagkrav från Kemikalieinspektionen.

Varför använder ni er av innehåll som inte anses bra för människa och miljö enligt bloggar och texter på nätet?

Det är lätt att blanda ihop SLS (Sodium Lauryl Sulfate) med SLES (Sodium Laureth Sulfate). Vi använder inte det omdiskuterade SLS i våra tensid-produkter. Vi har använt en annan tensid, Sodium Laureth Sulfate som förkortas SLES. Den är mildare än SLS och anses vara ett bättre alternativ för människa och miljö. Tensiden är trots allt omdiskuterad vilket är bra för då går forskningen framåt.

Om man tar bort en ingrediens så behöver man tillsätta en annan. Enligt forskningen finns i dagsläget inget lika beprövat, testat och sammantaget bättre alternativ till SLES. Vi väljer därför att använda oss av SLES tills att ett ännu bättre alternativ har fastställts. Samma gäller vårt ställningstagande kring ingrediensen Phenoxyethanol. En oberoende EU-kommitté för konsumentsäkerhet har tagit fram ett gränsvärde på 1,0% vilket inte överskrids i våra produkter. I frågor som dessa har vi som policy att förhålla oss till EU-direktiv och rekommendationer från miljömärkningar som Bra Miljöval och Svanen.

Är era produkter veganska eller testade på djur?

Alla våra rengöringsprodukter är veganska, d v s ingen av de produkterna har något animaliskt innehåll och är inte heller testade på djur.

Jag ska åka på semester till tropikerna. Funkar Mygg + fästing även där?

Ja, det gör det. Sedan mitten av 90-talet har ett flertal omfattande fältstudier med goda resultat utförts på tropiska myggor som kan bära på zika, dengue, malaria, gula febern och chikungunya feber. Dessa studier ligger till grund för vår registrering hos Kemikalieinspektionen.

Går det bra att använda Disk+Tvätt vid tvätt av ullkläder?

Ja, det gör det så länge man handtvättar plagget. Disk+Tvätt innehåller varken enzymer eller blekmedel.

Vad innebär det att alla våra produkter är lätt biologiskt nedbrytbara?

Biologisk nedbrytbarhet är en produkts förmåga att brytas ned till koldioxid och mineraler, med hjälp av snälla små mikroorganismer (ex bakterier, svampar, alger) som sköter nedbrytningsprocessen.

Produkterna har en nedbrytningstid i naturen runt 28 dagar. Under dessa 28 dagar hinner inte kritiska mängder ansamlas och påverka naturen negativt. Man säger att en produkt enkelt kan brytas ned om den kan tas upp om den skulle hamna ute i naturen, och om den inte har någon negativ inverkan på vatten eller vattenlevande organismer. Om en produkt kan komma tillbaka till naturen och inte påverkar den negativt kan produkten alltså sägas vara enkel att bryta ned. Och ju snabbare den bryts ned, desto bättre!

Våra produkter är dryga och tål att användas i liten mängd. Om du som användare vill vara än mer försiktig så kan vi rekommendera att hälla ut använt vatten i marken en bit från vattentäkten så att vattnet filtreras genom jorden eller undvika användning direkt i stillastående vatten.

Varför blir handdisken vit/grumlig?

Handdisken kan bli vit/ grumlig när den utsätts för kyla men klarnar upp igen så fort den får stå i rumstemperatur. Produkten tappar inte sin funktion och går fint att använda även när den är vit/grumlig.