Känn dig trygg i naturen

Mygg+Fästing – ett växtbaserat och effektivt medel från Sjö&Hav Outdoor Care kan du alltid lita på. Skyddar i upp till 6 timmar mot mygg, fästing, älgfluga, broms och knott.

Mygg + Fästing Spray

135,00 SEK

Läs mer

Myggmedel med naturligt ursprung och multifunktion

  • Mygg + Fästing Spray

    135,00 SEK

  • Mygg + Fästing Roll-on

    125,00 SEK

Visa alla produkter

Myggmedel av ekologisk citroneukalyptus, utan DEET

Vi är stolta över att tillföra ett modernt myggmedel på marknaden, verksamt även mot fästingar. Ett skonsammare alternativ för både människa och miljö men bevisat lika effektivt som traditionella syntetiska medel. Den aktiva komponenten (innehåll med avstötande effekt) är ekologisk och utvinns ur citroneukalyptusen som odlas och skördas under hållbara förhållanden. Ett effektivt alternativ, fritt från DEET. Vårt medel har också blivit bäst i test i Testfaktas stora oberoende myggmedeltest. Läs om hela testet här. Produkterna är godkända och registrerade hos Kemikalieinspektionen.

Multifunktion!

Varför köpa fler produkter när det räcker med en? Vårt medel är verksamt mot mygg och fästing samt broms, knott och älgfluga, vilket underlättar när det väl är dags att använda skyddet ute i naturen. Med en frisk doft av citroneukalyptus håller du stickande och blodsugande insekter borta i upp till 6 timmar.  Om du ska åka utomlands så skyddar det lika effektivt mot tropiska mygg som kan bära på sjukdomar som till exempel denguefeber, malaria eller zika virus. Mot denguefeber hjälper bara gott skydd då det ännu inte finns något vaccin.

För aktiva barn

I Sverige rekommenderas användning på barn från 3 års ålder. Åldersrekommendationerna varierar för tillfället inom EU. Tyskland och Nederländerna har t.ex. en rekommendation från 3 månaders ålder. Vi har i dagsläget ingen information kring dessa länders beslut men en anledning kan vara nya studier som påvisar ett lågt hudupptag på ca 3–5%, vilket betyder att endast en liten mängd tas upp av huden.

Graviditet och amning

Tyvärr har varken Kemikalieinspektionen eller vi några specifika rekommendationer för gravida eller ammande då det anses oetiskt att göra studier på den gruppen. Men det kan vara fördelaktigt att använda ett medel med bevisat lågt hudupptag samt att man kan applicera på kläderna då medlet inte ger bestående fläckar.

Fri från DEET

Vår aktiva komponent utvinns ur citroneukalyptusoljan och innehåller därför inte DEET. DEET är den vanligast förekommande aktiva komponenten i myggmedel och utvecklades redan under 1940-talet. DEET är i höga koncentrationer ett effektivt lösningsmedel som aktivt tränger ner i fettvävnader samt löser upp syntetiska textilier och material som plast och gummi, vilket kan bidra till bestående fläckar på dyr utrustning samt försvagning av tampar och rep. Produkter som innehåller 19–40% DEET har i och med en ny EU-förordning fått en förhöjd åldersgräns på 13 år.

Spray eller roll?

Sjö&Hav Mygg+Fästing finns som Spray och Roll-on Creme. De har samma goda effekt men olika användningsområden. Sprayen är användbar på vandringar i skog och mark då du behöver spraya över både kläder, skor och utrustning. Roll-on Creme är behändig att ha i den mindre packningen eller i handväskan vid sommarens grillkvällar. Spray och Roll-on creme ger inga bestående fläckar på textil, plast eller gummi.

Ett Svenskt myggmedel som funkar utomlands

Det finns en mängd jämförande studier på citroneukalyptusoljan och myggor som sprider sjukdomar som bl.a malaria, zika virus, gula febern och denguefeber, alla utförda av världsledande forskare på området. Dessa ligger till grund för kemikalieinspektionens svenska registrering.

Den Brittiske doktorn i tropisk medicin, Paul Clarke var den som under 1990-talet utvecklade vår aktiva komponent från citroneukalyptusen. På sina resor runt om i världen tillsammans med Brittiska flottan mötte han lokalbefolkningar som i brist på skydd, drabbades hårt av sjukdomar som spriddes av myggor. Clarke fann kopplingar till citroneukalyptusen som i Australien av tradition använts som ett naturligt skydd mot skickande och blodsugande insekter. 1995 blev en bearbetning av citroneukalyptusoljan registrerad som ett fungerande skydd och befolkningar i utsatta områden kunde själva odla sitt myggmedel.

Användning

Applicera högst 2 ggr per dag. Spraya/rolla på exponerad hud och stryk ut med handen. Tvätta händerna efter applicering. Kan sprayas/rollas över kläder och utrustning utan att ge bestående fläckar. Undvik kontakt med ögon och mun.