Sjö&Hav Outdoor Care goes Van Life

De senaste åren har den nya Vanlife-trenden kommit från USA och slagit rot i Europa och här i Sverige. Vanlife är ett sätt att leva och innebär att du helt enkelt bor i din bil. Och det är inte vilken bil som helst, utan oftast en ombyggd och inredd skåpbil. Det är Compact living på hög nivå och bilarna är ofta inredda med stora portioner av kreativitet och kärlek.

Trenden är kopplad till ett nytt sätt arbeta, den så kallade gigonomin. Gigonomi är en sammanslagning av orden ”gig” (som korttidsjobb) och ekonomi och är en rörelse från traditionella fasta anställningar till friare anställningsformer som till exempel frilansuppdrag.

Josefin Alvtegen och hennes pojkvän Alex Sunesson är frilansare inom foto och grafisk formgivning och Vanlife passar dem perfekt. I sin campervan kan de kombinera sin passion för friluftsliv, skidåkning och surfning med sina distansjobb. En frihet som varit helt otänkbar 10 år tillbaka – men som nu är ett faktum och som innebär möjligheten att faktiskt göra det som är viktigt för dig, i ditt liv.

Men det blir ju en vardag även i en husbil. Så hur gör de när de diskar, tvättar, badar eller duschar? Det är vi självklart nyfikna på så Sjö&Hav Outdoor Care hänger med Josefin och Alex på deras bil-äventyr genom Sverige och Europa, hela vägen fram till sommaren 2021. Och här följer en första liten intervju med Josefin och Alex!

Berätta lite om er och varför ni valt husbilsliv?

Vi är ett par från Halmstad som älskar att resa och utforska nya platser i världen. Vi har sedan länge pratat om att köpa en husbil och bo i den och nu när Corona kom så passade det oss perfekt. Vi hyrde ut vår lägenhet och flyttade in i vårt nya fina hus på hjul! Vi hade planer på att köra söderut mot Portugal för att vågsurfa, men vi fick ändra rutten och är nu istället påväg norrut för att utforska Sverige. Vi började vår resa med 10 dagars praktisk träning i Hemsedal för att se att allt fungerar som det ska i kallare väder, och för att sedan ta oss vidare norrut för äkta husbilsliv.

Varför är husbilsliv det bästa livet?

Det bästa med husbilsliv är att vi är fria. Vi kan välja vad som blir vår trädgård och vilken utsikt vi vill ha från fönstret. Ena dagen kan vi vara vid bergen och gå på toppturer, andra dagen är vi vid havet och vågsurfar. Total frihet helt enkelt!

Finns det svårigheter med husbilsliv på vintern?

Om du ska bo i husbil på vintern så är det lite mer saker som behöver följa med i bilen, men det är inga problem. Att bo i husbil på vintern är lika kul som på sommaren! Viktigt är att husbilen är vinterutrustad med en bra värmare och gärna isolerad för kallt klimat. Om husbilen har varmvatten så är det ett plus. Att duscha iskallt efter en dag på skidor är inget man längtar efter. En takbox och annan förvaring på taket är också att rekommendera då vinterutrustning tar mer plats än sommarutrustning. I många husbilar finns både dusch, toalett och kök, men ofta så diskar man på andra ställen, då är det viktigt att man har bra produkter som inte är farliga för miljön. Fördelar med att resa runt på vintern är att det är lågsäsong, det är tomt på turister och du får det mesta för dig själv. Ännu mer i den situation vi alla lever i nu i och med corona – det är inte direkt svårt att hålla distans när man lever i husbil på vintern!

Vad är planen med resan?

Vi vet inte exakt, vi vet mer vart vi vill. Vi vill till exempel utforska Norge tills vi känner oss nöjda med det, för att sedan köra över till Sverige och utforska norra Sverige. När gränserna öppnar och Europa börjar välkomna oss igen så kommer vi köra neråt för att få lite varmare vågsurf. Då kommer vi skriva ett nytt blogginlägg med lite bra tips om hur det är att bo i husbil i varmare klimat!

Vad har ni för tips till andra som också drömmer om husbilsliv?

Som vi säger till alla som frågar; bara gör det! Livet i husbil är otroligt, och du behöver ju faktiskt inte bo heltid i bilen. Gör det som passar er bäst, och prova er fram. Vi valde att ta tjänstledigt från våra fasta jobb och frilansa istället. Att jobba från husbilen går smidigt och för oss är flexibiliteten och friheten det absolut viktigaste.

 

Bilderna i artikeln är tagna av Josefin och Alex. Följ Josefin och Alex husbilsäventyr på kontot Roadahoy eller på hemsidan www.roadahoy.com  Sjö&Havs produkter är framtagna för att användas utomhus med så liten inverkan som möjligt på känslig miljö. De är alla lätt biologiskt nedbrytbara, veganska och producerade i Sverige. Läs mer om vårt miljöarbete här.