Glamping – bo skönt och bekvämt mitt i naturen

Gillar du naturupplevelser men inte lika mycket att sova bland kottar och myror eller att uträtta dina behov i skogen?
Då är antagligen glamping helt och hållet din grej.

Glamping är kort och gott camping med inslag av glamour, därav teleskopordet glamping. Trenden har vuxit kraftigt under de senaste åren men egentligen är glamping inget nytt fenomen alls. Konceptet sjösattes redan för flera hundra år sedan av kungar och höga officerare som ville hålla nivån när de for ut i fält och tog med sig en del av bohaget hemifrån för att kunna inreda sina tält med mattor, matsalsbord, fåtöljer och sängar. Ungefär så ser upplägget ut idag också. När du glampar bor du ståndsmässigt i till exempel ett rymligt tält precis vid en skogssjö eller i en mysig trädkoja med vacker utsikt och wifi.

Närhet till både god mat och natur eller fullständig stillhet mitt i skogen?
Här nedan tipsar vi om två olika glampingkoncept. Båda härliga men på olika sätt.

Det som skiljer glamping från en vanlig hotellvistelse är läget och den direkta närheten till naturen. Canvastälten på Svartsö Logi på ön Svartsö i Stockholms mellersta skärgård, ligger i en sluttning mot vattnet nedanför Svartsö krog. Här har man en fantastisk utsikt och skärgårdsnatur precis utanför tältduken. Tälten är resta på stadiga trädäck och varje tält har en egen terrass med möbler för avkoppling. Du sover under tjockt duntäcke i en bekväm säng medan vågorna rullar in några steg bort på stranden. På morgonen levereras en välfylld frukostkorg direkt till tältet medan lunch och en 5-rättersmiddag serveras på närliggande Svartsö Krog. Tvättar dig gör du i havet och i varje tält finns handduk och biologiskt nedbrytbar utomhustvål och -schampo från Sjö&Hav.

 

”Försöker komma på en anledning till att inte flytta ut i naturen och bo i tält. Smattrande regn, brusande vågor och frisk luft som går långt ner i lungorna. Kan inte tänka mig något lyxigare.”

Foto och citat: Linn Wiklund Wandrup, frilansjournalist.
Instagram: @linnww

Utsikten från terrassen på Svartsö Logi. Instagramfoto: Svartsö Logi

 

Happie Camp har två olika camps i den värmländska naturen. Camp Arnön ligger i Vänerns skärgård och Camp Hagfors ligger vackert vid en trolsk skogssjö. De exakta koordinaterna får du först en vecka före ankomst. I varje tält finns två sköna sängar med täcken av merinoull och maten lagar man ute i naturen invid tältet på högeffektiva friluftskök från Primus. För att göra så litet avtryck som möjligt på miljön kommer diskmedel och tvål och schampo från Sjö&Hav.

Det undangömda läget gör stillhet och avkoppling till två bärande inslag på Camp Arnön och Camp Hagfors. Här bor man mitt i naturen utan kontakt med civilisationen och på kvällen får man sällskap av miljontals stjärnor om vädret tillåter. För den som vill finns möjlighet att hyra kajaker eller yoga tillsammans med en privat instruktör. Eller varför inte prova den annorlunda aktiviteten ”skogsbad” där en skogsbadsguide tar med dig på en vandring och visar hur du ”badar” i sinnesintryck från skogen?

Ett välkomst-kit från Sjö&Hav Outdoor Care väntar på dig vid incheckning hos Happie Camp. Kombinerade produkter för hår och kropp, disk och tvätt.
Foton @oftaute / Happie Camp

Sommarkit från Sjö&Hav

  • Sommarkit Nr. 1

    319,00 SEK

  • Sommarkit Nr. 2

    309,00 SEK

  • Sommarkit Nr. 3

    249,00 SEK

Visa alla produkter