Så får du myggfritt på sommarfesten

Midsommar – en klassisk sommarfest med blomsterkransar i håret och lummiga björkkronor som vaggar stillsamt i en ljummen vind. Sill, potatis och så småningom en ljus kväll som sakta övergår i en av årets längsta nätter, fylld av skratt, glädje och myggor som inte bryr sig ett dugg om att vi nordbor förtjänar en trevlig högtid efter månader av sparsamt dagsljus.

Men så är det, vare sig vi vill eller inte och myggor kan – precis som en släkting med för mycket innanför västen – förstöra den bästa av fester. Fira inomhus säger någon men då blir det inte en riktig midsommarfest och vad skulle förresten Tegnell säga om en inomhusfest så här i corona-tider?

Å andra sidan, myggor blir bara så påträngande som man tillåter dem att bli, ungefär som man kan reglera släktingen genom tillgången på nubbe. Att klä sig i ljusa kläder är alltid en god idé, likaså att ha heltäckande byxor och tröja inom nära räckhåll. Myggmedel är ett måste och här kan du vara en extra god värd eller värdinna genom att pynta med små flaskor med myggmedel på bordet, till exempel bland ljuslyktor och nyplockade blomster.

Att bjuda gästerna på myggmedel kan du dessutom göra med gott samvete mot både människa och miljö. Sjö&Hav Mygg+Fästing är ett medel mot både mygg- och fästingar av ekologisk växtolja helt fritt från DEET*. Det är bevisat lika effektivt som traditionella syntetiska medel – blev bäst i test Testfaktas oberoende myggmedelstest – men är ett skonsammare alternativ. Den aktiva komponenten doftar friskt och utvinns ur citroneukalyptusen som har ett naturligt skydd mot stickande och blodsugande insekter. Två appliceringar per dag brukar rekommenderas. Det ger ett bra skydd och bra förutsättningar för en riktigt lyckad midsommarfest.

Om DEET

*DEET är den vanligast förekommande aktiva komponenten i myggmedel och utvecklades redan under 1940-talet. DEET är i höga koncentrationer ett effektivt lösningsmedel som aktivt tränger ner i fettvävnader samt löser upp syntetiska textilier och material som plast och gummi, vilket kan bidra till bestående fläckar på dyr utrustning samt försvagning av tampar och rep. Produkter som innehåller 19–25% DEET har i och med en ny EU-förordning fått en förhöjd åldersgräns på 13 år.

 

Andra skonsamma sätt att hålla myggen borta från midsommarfesten:

  • Lägg en torkad salvia-kvist på grillen när det är dags för middag. Röken från torkad salvia sprider en arom som inte uppskattas av myggen. Går lika bra med rosmarin.
  • Dekorera bordet med citroner och lime med instoppad kryddnejlika. Blommor som lavendel och färska örter som rosmarin, basilika och mynta är vackra på festbordet. Doften håller myggen på avstånd.
  • Ställ ut citronella-ljus på trädgårdsbordet och i brandsäkra lyktor. Skapar en mysig stämning och skrämmer bort festmarodörerna.

Våra mygg- och fästingmedel

  • Mygg + Fästing Spray

    135,00 SEK

  • Mygg + Fästing Roll-on

    125,00 SEK

Visa alla produkter