Paddla kajak – ett äventyr för alla

Drömmer du om att glida fram över havet av egen kraft? Om att paddla iväg en stilla sommarmorgon och se vågor som rullar mot mjuka kobbar och glittrande vatten som sträcker sig mot en ändlös horisont? Då är det hög tid att du provar på kajakpaddling.

Med en kajak blir upplevelserna ofta stora och minnena kan bli många. Det är inte svårt att förstå varför folk som en gång satt sig i en kajak så gärna blir kvar. Men för någon som aldrig testat kan steget till paddling på öppet hav givetvis kännas långt och kanske nästan för långt. Havet är inte alltid stilla och även liten sjögång kan kännas läskig om man inte vet hur man ska hantera kajaken. Därför är en nybörjarkurs ett bra första steg. Utbudet av kurser är stort, all utrustning finns på plats och det enda man i princip behöver göra är att lyssna på instruktören. Sen glider man iväg och hoppas att Finlandsfärjor och vattenskotrar håller avstånd.

När man väl lärt sig grunderna är möjligheterna i stort sett obegränsade. Med sin långa kust och sina många sjöar och vattendrag, är Sverige ett paradis för paddlare och det är inte långt mellan olika kajakuthyrare. Flera av dem anordnar guidade en- eller flerdagspaddlingar med möjlighet att hyra både kajak, tält och annan nödvändig utrustning vilket är perfekt för dem som saknar egen friluftsutrustning men som vill ha ett härligt äventyr. Både Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen håller kajakkurser och arrangerar paddeläventyr av varierande längd och svårighetsgrad. Mer information hittar du på deras sajter: Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen . Lida friluftsgård i Tullinge utanför Stockholm erbjuder också uthyrning av kajak för prova på i några timmar eller en dag.

Standardkajaken har en sittbrunn men det finns kajaker med två eller till och med tre sittbrunnar. Det gör att kajakäventyr passar riktigt bra för familjer med lite mindre barn som inte alltid orkar hålla övriga sällskapets tempo och ibland måste retirera till en roll som fripassagerare. Det funkar så klart även för vuxna men brukar inte uppskattas. Blir man trött är det bättre att föreslå en kafferast på närmaste kobbe.

Vad ska jag packa inför kajakturen?

När du hyr en kajak ingår oftast även paddel, flytväst och ett kapell som man spänner över den sittbrunn man sitter i för att inte bli blöt under midjan. Vad du ska packa i övrigt beror på hur lång tur du planerar att göra men här nedan listar vi några saker som alltid kan vara bra att ha med sig. Packa din utrustning i flera mindre påsar; det underlättar när du ska stuva in den kajaken. Används helst vattentäta packpåsar men även dubbla plastpåsar fungerar bra.

Små tuber för stora äventyr

  • Multirengöring Hår + Kropp

    79,00 SEK

  • Multirengöring Disk + Tvätt

    79,00 SEK

Visa alla produkter