Därför passar Mygg + Fästing aktiva familjer så bra

Nu är tiden för att tillsammans upptäcka vår svenska natur. Aldrig förr har väl så många sökt sig uppåt i landet istället för söder ut i Europa. Årets Hemester bidrar till att många familjer för första gången får möjlighet att uppleva den svenska skogen och fjällvärlden på sommaren. Det finns bär och svamp att plocka, fjällbäckar att hoppa över och sjöar att bada i. Det finns så mycket äventyr där ute som bara väntar på alla aktiva familjer.

 

Mygg, knott och fästingar hör tyvärr också den svenska sommaren till men det kan man råda bot på, så att de små insekterna inte förtar hela upplevelsen. Riktigt bra myggmedel, täckande ljusa kläder och myggnät är bra tips. Extra viktigt är att skydda dig mot fästingarna då de kan sprida allvarliga sjukdomar som TBE och Borrelia. Du vaccinerar dig och din familj mot TBE på närmsta vaccinationsklinik men mot Borrelia finns inget vaccin så där krävs bra skydd som ett effektivt fästingmedel och kläder som täcker. Kom ihåg att kontrollera din familj och dig själv efter fästingar varje kväll innan läggdags.

Foto: Christian Olars @aktivtfamiljeliv

Varför gillar myggor just mig?

Ja, då är den enkla förklaringen att du är attraktiv. Myggorna gillar dig. Det kan vara koldioxiden i din utandning eller din kroppsdoft. Hur attraktiv man är för insekterna är egentligen den viktigaste parametern i diskussonen om huruvida ett mygg- och fästingmedel fungerar eller inte. Vissa personer kan dessutom vara mycket omtyckta av myggen men inte av fästingarna, eller tvärt om. Ett mygg- och fästingmedel kan därför inte garantera samma effektiva skydd för alla. Så hur effektivt ett medel är – beror alltså på hur attraktiv du är – för insekterna.

Överkänslighet mot myggbett?

Om du trots allt blir biten och du vet att du lätt kan få stora kliande utslag, se då till att alltid ha med antihistamin-tabletter. De dämpar kroppens immunförsvar och gör så att klådan och utslagen lägger sig snabbare och lugnar små barn under tält-nätterna. Aloe Vera-produkter finns på apotek som också ger en lugnande effekt.

Hur och när ska medlet användas?

Eftersom medlet skyddar mot flera insekter samtidigt, behöver du bara en flaska med dig ut i skogen. Två appliceringar per dag rekommenderas men svettas du mycket kan du ta lite extra. Använder du solskydd så bör du applicera medlet ovanpå solskyddet. Du kan spraya eller rolla på kläder om man trots allt vill undvika att applicera direkt på huden. Medlet ger inga bestående fläckar på dyra kläder, solglasögon, skor eller annan utrustning.

Växtbaserat medel av ekologisk olja – med multieffekt

Mygg+Fästing är ett bättre alternativ för både människa och miljö och ett relativt modernt insektsmedel. Växtbaserat med en aktiv ingrediens av ekologiskt och hållbart odlad citroneukalyptus och helt fritt från DEET*. Medlet har en naturlig och frisk doft och skyddar i upp till sex timmar mot bett från flera insekter som mygg, fästing, knott, broms och älgfluga.

 

”Tester visar att citroneukalyptusoljan har samma effekt som starkare DEET-produkter med hög åldersgräns. Men trots hög halt av citroneukalyptus så går endast en liten mängd igenom huden och får därför användas av yngre barn, vilket passar just aktiva och nyfikna småbarnsfamiljer riktigt bra.”

 

Är Mygg + Fästing ok att använda på barn?

I Sverige rekommenderas citroneukalyptusoljan från 3 års ålder men rekommendationerna varierar just nu inom EU och resten av världen. I Tyskland och Nederländerna är medlet godkänt från tre månader och i USA togs åldersgränsen nyss bort, helt och hållet. Det betyder att även Sverige, på sikt sannolikt kommer se över sin åldersrekommendation. Tester visar att citroneukalyptusoljan har samma effekt som starkare DEET-produkter med hög åldersgräns. Men trots hög halt av citroneukalyptus så går endast en liten mängd igenom huden och får därför användas av yngre barn, vilket passar just aktiva och nyfikna småbarnsfamiljer riktigt bra. Sjö&Hav samarbetar bl.a med det framgångsrika Instagramkontot @aktivitfamiljeliv med tillhörande blogg. En familj från Edsbyn i södra Hälsingland som tillbringar mesta delen av sin fritid tillsammans ute i naturen. De tar fantastiskt fina bilder och med dem vill de inspirera andra familjer till att komma ut, uppleva, lära och utforska utan att det ska behöva vara en så stor apparat att ta sig ut på äventyr. Aktivt familjeliv är våra barnfamilj-ambassadörer och de gillar våra grejer skarpt och väljer därför att samarbeta med just oss som varumärke. Läs deras inlägg här om mygg-tips och vad de tycker om vårt myggmedel.

Foto: Christian Olars @aktivtfamiljeliv

Spray eller roll-on – vad passar oss bäst?

Både spray och roll-on har samma effektiva skydd. Roll-on har något lägre hudupptag på 3% jämfört med spray, ca 5% då den innehåller alkohol. Sprayen passar bra för vandring och skogspromenader. Spraya i handen och stryk ut över exponerad hud eller spraya direkt över kläder, stövelskaft, hår och utrustning. Tänk på att vara extra försiktig vid områden kring ögon och mun.

Roll-on creme är inte lika flyktig som sprayen och passar därför bra vid grill- och utemiddagar eller för barnfamiljen. Smidig applicering med precision och tar liten plats i väskan. Rolla på exponerad hud eller över täckande kläder. Stryk ut med handen. Tänk på att inte ha medel på barnens händer då de lätt stoppar dem i munnen. Det är inte farligt om barnet få i sig lite medel men det smakar inte gott och likt mentol, kan kännas obehagligt på läppar och tunga.

En bild från ett av Sjö&Havs familjeäventyr i Funäsdalen, sommaren 2020. Foto: Kim Persson

 

*DEET. En traditionell syntetisk aktiv ingrediens som är vanligt förekommande i myggmedel. Utvecklades under 40-talet. Ett lösningsmedel med lipofila egenskaper (gillar fett) vilket innebär att ämnet aktivt tränger ner i huden. Har nyligen fått förhöjda åldersrekommendationer inom EU.


Våra mygg- och fästingprodukter

  • Mygg + Fästing Spray

    135,00 SEK

  • Mygg + Fästing Roll-on

    125,00 SEK

Visa alla produkter