Fästingmedel + Myggmedel

En Ecocertifierad testvinnare utan DEET!

Vi är stolta över att tillföra ett modernt mygg- och fästingmedel på marknaden. Ett skonsammare alternativ för både människa och miljö men bevisat lika effektivt som traditionella syntetiska medel. Den aktiva komponenten (innehåll med avstötande effekt) är Ecocertifierad och utvinns ur citroneukalyptusen som odlas och skördas under hållbara förhållanden. Ett effektivt alternativ, fritt från DEET.

Multifunktion!

Med en frisk doft av citroneukalyptus håller du stickande och blodsugande insekter borta, i upp till 6 timmar. Så varför köpa fler produkter när det räcker med en? Vårt medel är verksamt både mot mygg och fästing vilket underlättar för dig när det väl är dags att använda skyddet. Och det skyddar även effektivt mot tropiska om du ska åka utomlands och broms, knott samt älgfluga.

Barn

Produkterna är godkända av Kemikalieinspektionen och den Svenska rekommendationen är att inte använda på barn under 3 år. Rekommendationer kan variera från land till land och Nederländerna beslutatde under 2018 en rekommendation från 3 månaders ålder. Vi har i dagsläget ingen information kring Nederländernas beslut men en anledning kan vara nya studier som påvisar ett lågt hudupptag på ca 3%, vilket betyder att mycket litet av ämnet tas upp av huden.

Graviditet och amning

Det anses oetiskt att göra studier på gravida och/eller ammande så därför har tyvärr varken vi eller Kemikalieinspektionen några specifika rekommendationer för dessa personer.

Fri från DEET

Vår aktiva komponent utvinns ur citroneukalyptusoljan och innehåller därför inte DEET. DEET är den vanligast förekommande aktiva komponenten i myggmedel och utvecklades redan under 1940-talet. DEET är i höga koncentrationer ett effektivt lösningsmedel som aktivt tränger ner i fettvävnader samt löser upp syntetiska textilier och material som plast och gummi, vilket kan bidra till bestående fläckar på dyr utrustning samt försvagning av tampar och rep. Produkter som innehåller 19–25% DEET har i och med en ny EU-förordning, sedan 2016 fått en förhöjd åldersgräns på 13 år.

Spray eller roll?

Sjö&Hav Mygg+Fästing finns som spray och Roll-on Creme. De har samma effekt men olika användningsområden. Sprayen är användbar på vandringar i skog och mark då du behöver spraya över både kläder, skor och utrustning. Roll-on Creme är behändig att ha i den mindre packningen eller i handväskan vid sommarens grillkvällar. Spray och Roll-on creme ger inga bestående fläckar på vare sig textil, plast eller gummi.

Ett Svenskt myggmedel som funkar utomlands

Det finns en mängd jämförande studier på citroneukalyptusoljan och myggor som sprider sjukdomar som bl.a malaria, zika virus, gula febern och dengue feber, alla utförda av ledande forskare på området. Dessa ligger till grund för kemikalieinspektionens Svenska registrering.

Den Brittiske doktorn i tropisk medicin, Paul Clarke var den som under 1990-talet utvecklade vår aktiva komponent från citroneukalyptusen. På sina resor runt om i världen tillsammans med Brittiska flottan mötte han lokalbefolkningar som i brist på skydd, hade drabbats hårt av sjukdomar som sprids av myggor. Clarke fann kopplingar till citroneukalyptusen som i Australien av tradition använts som ett naturligt skydd mot skickande och blodsugande insekter. 1995 blev en bearbetning av citroneukalyptusoljan registrerad som ett fungerande skydd och befolkningar i utsatta områden kunde själva odla ett effektivt skydd.

Användning

Två appliceringar per dag rekommenderas. Spray / rolla på exponerad hud och stryk ut med handen. Tvätta händerna efter applicering. Kan sprayas/rollas över kläder och utrustning utan att ge bestående fläckar. Undvik kontakt med ögon och mun.

Testfakta resultat 2015