Frågor & svar

Var köper man Sjö&Hav produkter?

Myggmedel / fästingmedel: Hittar du på Apoteket AB från mitten av juni 2016. Likaså på Lloyds Apotek och utvalda Apoteksgruppen-butiker. I dagligvaruhandeln finns myggmedlet på Coop och utvalda ICA Nära samt Kvantum-butiker. De större sport-och fritidsbutikerna – Naturkompaniet, Addnature, Outnorth, Watski, Sea Sea, Erlandsons, Benns och Hjertmans – säljer vi hela vårt sortiment. Har du oturen att inte bo nära en av våra återförsäljare kan du enkelt handla här i vår webshop!

Vanliga frågor om myggmedel / fästingmedel och övriga produkter:

Kan jag använda Mygg och Fästing om jag är gravid?

Svar: Kemikalieinspektionen ger tyvärr varken rekommendationer eller restriktioner för gravida och av etiska skäl görs heller inga tester. Att det är växtbaserat och att mycket litet absorberas av huden kan ses som fördelar när du ska välja myggmedel.

Kan jag använda Mygg och Fästing på mitt barn?

Svar: Ja, om ditt barn är över 3 år. Kemikalieinspektionen godkänner i regel inte användning av myggmedel / fästingmedel på riktigt små barn då den unga huden i princip suger åt sig kemikalier. Att vårt medel är växtbaserat och att mycket litet absorberas av huden kan ses som fördelar när du ska välja myggmedel till ditt barn. Tips! Undvik hudkontakt genom att applicera produkten på kläderna i stället. Medlet ger inga fläckar på textil, plast eller gummi.

Jag ska åka på semester till ett tropiskt land. Funkar Mygg och Fästing mot tropiska insekter?

Svar: Ja, det gör det. Ett flertal studier är gjorda sedan mitten av nittiotalet på Malaria myggan samt en omfattande fältstudie på den mygga som kan bära på både Zika och Dengue. Tips! Besöker du ett naturreservat med strikta regler för vad du får föra med dig, går det bra att ta med Sjö&Hav, då det är lätt biologiskt nedbrytbart.

Jag är rädd för sprutor och vill helst inte vaccinera mig mot TBE. Räcker det att använda Mygg och Fästing?

Svar: Nej, det gör det inte. Vi rekommenderar alla att vaccinera sig mot TBE som är en mycket allvarlig sjukdom. Fästingmedel är inte ett alternativ, men däremot ett bra komplement som också förstärker skyddet mot Borelia.

Om Mygg och Fästing är så ”naturligt”, hur kommer det sig då att det är klassat som bekämpningsmedel?

Svar: Produkter som säljs som myggmedel och fästingmedel måste enligt lag vara registrerade hos Kemikalieinspektionen och uppvisa tillräcklig effekt. Vårt medel innehåller den enda godkända växtbaserade komponenten inom EU och i USA (PMD Rich Botanic Oil). Den är nära besläktad med mindre effektiva eteriska oljor som t.ex. Citronella, Lavendel och Tea tree.

Vanliga frågor om tvål, schampo och diskmedel:

På vilket sätt är produkterna miljöanpassade?

Tvål, schampo och handdisken är idag anpassade för att klara en Svanen-märkning. Att vi inte har några miljöcertifieringar beror på att vi helt enkelt inte har haft råd. Det är dock ett mål vi jobbar mot dagligen! Våra tvål- och schampokorkar är anpassade så att de inte doserar mer tvål än vad som är lämpligt och vårt mygg- och fästingmedel är liksom övriga produkter, lätt biologiskt nedbrytbart.

Hur kan tvålen, schampot och diskmedlet löddra i saltvatten?

Produkterna är speciellt framtagna för utomhusbruk och saltvatten. De innehåller naturliga tensider som ger ett ordentligt lödder. Tvål och schampo funkar självklart också lika bra i sötvatten som hemma i duschen!

Innehållsförteckningar:

Fästing / Mygg Spray
p-Mentan-3,8-diol, (PMDRBO) 20,85 w/w, Etanol

Fästing / Mygg Roll-on
p-Mentan-3,8-diol, (PMDRBO) 20,9 w/w, Isohexadecane

Mer information om den aktiva komponenten PMDRBO, Citriodiol® finns på www.citrefine.co.uk

Tvål och Schampo för utomhusbruk
Aqua, AmmoniumLauryl Sulfate, Cocamide DEA, Cocoamide Propyl Betain, Glycerin, Glycol Stearat, Sodium Chloride, Aloe barbadensis leaf juice, Parfum, Sodium Hydroxymethylglycinate.

Handdisk för utomhusbruk
Ajoniska tensider/anionic surfactants: 5–15%, Nonjoniska tensider/nonionic surfactants: 5–15%, Benzisothiazolinone, Methylisothiazolinone, parfym/perfume.

Konsumentkontakt

info@sjohav.se eller välkommen att ringa till oss på 0732 67 01 25.
Alla produkterna är tillverkade i Sverige.